7 lut 2010

SERNIK Z ANANASEM

Spróbowałam urodzinowego ciasta Danusiu i wiedziałam, że muszę też zadziałać. Coś pysznego!Polecam!

CIASTO:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny "Kasia"
3 łyżki cukru
5 żółtek-oddzielić białka
1 całe jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części.Jedną kładziemy na
blachę, drugą na czas przygotowania pozostałych składników do zamrażarki.

SER :
1kg sera ( wygodnie kupić już zmielony)
1 puszka ananasa
2 całe jajka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub Kasi
Wykonanie: Margarynę roztapiamy i chłodzimy. Do sera dodajemy: jajka,
wsypujemy budynie, cukier na koniec wlewamy schłodzoną margarynę- wszystko
cały czas miksujemy. Wylewamy na ciasto( blachę),


na ser kładziemy pokrojone w kostkę ananasy.

Ubijamy pianę z pozostawionych z ciasta białek i pół
szklanki cukru - powinna być ubita na sztywno.

Na to trzemy ( tarka z dużymi oczkami) 2 część zamrożonego ciasta.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 - 200 stopni.

A potem czekamy aż ostygnie (jak dacie radę) i uszy się trzęsą!

Brak komentarzy: