3 kwi 2010

UJARZMIANIE CIELAKA

Na blogu majki pojawił się nowy przepis. Ciasto o wesoło brzmiącej nazwie: cielak. Czas ujarzmić tego zwierzaka!

2 szklanki mąki
szklanka cukru
2 jajka
cukier wanilinowy
¾ szklanki oleju
szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Potem trzeba wszystko wymieszać.

Następnie przygotowujemy masę serową:
1/2kg sera
2żółtka
budyń waniliowy
pół kostki „Kasi”
szklanka cukru
mieszamy i dodajemy ubite białka.
Tworzymy z ciasta łapy charakterystyczne dla cielaka.

Wkładamy do piekarnika.
Ja piekłam 40 minut w 200 stopniach

I cielak ujarzmiony!

1 komentarz:

majka pisze...

mój też tak wychodzi - ale w oryginale on jest w łaty :( ( tzn ser tworzy białe łaty w ciemnym cieście ) Jednak trzeba spytać Danusię :)
Ale ważne, że smakował :)
w końcu - wartości nie mierzy się wyglądem ;)