18 gru 2007

PRZEPIS NA PĄCZKI HOLENDERSKIE

Ponieważ kilka osób poprosiło mnie o zamieszczenie przepisu na pączki holenderskie - oto on!
Poniżej fotka ciasta - prawie pączków - oczekujących na wyrośnięcie;) Jak wyglądał efekt końcowy? Trzeba wrócić do notatki z wieczoru holenderskiego i tam jest zdjęcie. Jedyne co mogę dodać do przepisu całkiem od siebie to doradzam formowanie mniejszych pączków i dokładne odsączenie na papierowych ręcznikach.

Składniki :
3 szklanki mąki
po 0.5 szkl. cukru i ciepłego mleka
5 - 6 dkg drożdży
6 łyżek masła
1 łyżka stopionego masła
2 jaja
skórka z cytryny i pomarańczy
0.75 szkl. rodzynek
0.5 szkl. drobno pokrojonej
smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki rumu
sól
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jaja i masło wyjąć z lodówki. Rodzynki sparzyć, osączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu. Jajka starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po łyżeczce miękkie masło i po ćwierć łyżeczki skórek otartych z cytrusów. Lekko ogrzaną mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Do ubitych jaj wlać drożdżowy rozczyn i, starannie mieszając, stopniowo wsypywać mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i przez 10 - 15 min. dokładnie wyrabiać, po czym włożyć do miski, przykryć ściereczką, zostawić w cieple, by wyrosło. Następnie dodać rodzynki z rumem, smażoną skórkę pomarańczową, ponownie wyrabiać przez 5 - 10 min. Ciasto lekko posmarować stopionym masłem, przykryć miską i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, lekko zwilżonymi dłońmi odrywać po kawałku, formować małe kulki i układać na ściereczce posypanej mąką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać olej w garnku, wkładać po kilka pączków i smażyć na średnim ogniu. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
GOTOWE ! SMACZNEGO!

Brak komentarzy: