27 gru 2007

DALEJ ŚWIETUJEMY! ELEMENT WŁOSKI NA POLSKIM STOLE.


W okresie świątecznym pielęgnujemy polskie tradycje, ale do naszego domu wkradł się całkiem nowy zwyczaj: włoski. Właściwie wszystko zaczęło się od prezentu Zuzi -mojej przyjaciółki zamieszkujacej w Mediolanie. Otrzymalismy kiedyś od niej dwie babki: pandoro i panettone. I od tego czasu na naszym stole nie może zabraknąc tego przysmaku. Tym razem na Święta zdobyliśmy pandoro czyli babkę drożdzową, która posypuje sie cukrem pudrem. Panettone dla odmiany wzbogacona jest bakaliami, kandyzowaną skórką pomarańczową. Historia tej babki sięga renesasnu i oczywiście związana jest z Mediolanem i Ludovikiem Sforza, na którego zamku mieliśmy przyjemność gościć jako turyści. Włoskie babki są prysmakiem świątecznym , ale również karnawałowym. Naprawdę pycha!
Niezapomniany aromat

Koniecznie z cukrem pudrem!

Ale baba!

Brak komentarzy: