10 gru 2010

PLACEK WŁOSKI

Przepis dostałam od Magdy, bo gdy spróbowałam tego ciasta, wiedziałam, że muszę je upiec!
Składniki:
jabłka - 6 szt
jajka - 3 szt
cukier - 1 szklanka
mąka - 2szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona -1 łyżeczka
szklanka bakalii (orzechy włoskie, rodzynki)
cynamon - 1 czubata łyżeczka
Wykonanie:
Duże jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać dowolne bakalie i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie dodać jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i ciasto wyłożyć do blachy nasmarowanej tłuszczem i tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze około 180 stopni.

Przed włożeniem do piekarnika

I po upieczeniu: palce lizać!

Brak komentarzy: